wtorek, 12 grudnia 2017

Serniczki na zimno z dżemem truskawkowym

Dziś coś na słodko bez pieczenia.
Pyszne serniczki na zimno na herbatnikach z dżemem truskawkowym i bitą śmietaną.
Jakoś trzeba osłodzić tę paskudną pogodę.
Wbrew pozorom szybko się je robi a jeszcze szybciej znikają.


36 herbatników
1 dżem truskawkowy Łowicz
600 g chudego sera twarogowego
1 serek waniliowy ( 140 g )
2 galaretki cytrynowe
250 ml gorącej przegotowanej wody

250 ml śmietany 30 %
1 fix
cukier do smaku

cukrowe ozdoby do dekoracji

Blaszkę o wymiarach 32 x 14 wyłożyć folią spożywczą.
Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie i wystudzić.
Na dnie foremki ułożyć warstwę herbatników, posmarować je dżemem i znów rozłożyć warstwę ciastek.
Oba sery wymieszać i pomału wlewać zimna i lekko tężejącą galaretkę.
Masę wylać na herbatniki.
Formę wstawić do lodówki do lekkiego ścięcia.
Wyjąć formę z lodówki, delikatnie położyć warstwę ciastek, posmarować dżemem i zakryć ostatnią warstwą ciastek.
Ubić śmietankę i udekorować nią ciasteczka .
Udekorować cukrowymi ozdobami.
Serniczki kroić między ciastkami.

przepis dodany do konkursu

Z MIŁOOOŚCI DO TRUSKAWEK 
#lowicz #dzem #konfitura #truskawki





Z MIŁOOOŚCI DO TRUSKAWEK

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.